“Diktatori paranoid ngriti mijëra bunkerë ushtarakë në Shqipëri, por shikoni se si duken tani”

0

Numri i saktë i bunkerëve ushtarakë të shpërndarë anembanë Shqipërisë është një çështje debati. Varësisht nga kush kërkoni, raporti varion nga rreth 175,000 deri në 750,000 nga vërdallarët e mbushur me çimento, çimento dhe çelik, që kanë për qëllim ta mbrojnë këtë vend në Gadishullin Ballkanik në Evropën Juglindore. Arsyeja për këtë mospërputhje është fshehurazi keq: Kabinat në formë të kërpudhave u ndërtuan me sekretin e Luftës së Ftohtë, në vitet 1970 dhe 1980, nga një regjim me paranoje. Kjo ishte atëherë. Sot, tre dekada larguar nga diktatori komunist Enver Hoxha, i cili sundoi nga viti 1944 deri në vitin 1985, qytetarët i shohin bunkerët e përhershëm si përkujtues të dhimbshëm të një të shkuare të vështirë, për t’u siguruar, shkruan National Geographic.

Sidoqoftë, shqiptarët, të shkathët nga natyra, po e shndërrojnë skenarin dhe u japin objekteve jetën e re si restorante, bare, kafene dhe madje edhe muzeume.
Nga ajri, bunkerët e braktisur duken si shkronja braille të shpërndara nëpër pikat e peizazhit të shpërndara në çdo cep të vendit.

Strukturat fshehin në lugina, lulëzojnë nga malet dhe rrjedhin përgjatë shorregave, duke u rrahur vazhdimisht nga deti Adriatik. (Një shifër që përdoret zakonisht vlerëson 2.2 bunkerë për milje katrore. Shqipëria është pothuajse gjysma e madhësisë së Virxhinias së Perëndimit.) Ata vijnë në një sërë madhësish. Pak dhjetra vepronin si qendra komanduese me mazetë e dhomave për të pritur ndonjë luftë. Shumë prej tyre shërbenin si postime të vogla të një ose dy personave. Nga ana tjetër, “shtylla të vogla” u ndërtuan për të mbajtur një sy në një listë gjithnjë në ndryshim të armiqve të mundshëm të jashtëm. Realiteti: Qëllimi i tyre ishte forcimi i një frike kolektive, të brendshme dhe kombëtare.

“Numri i madh i bunkerëve tregon se si ishte militarizuar dhe paranoid Shqipëria gjatë sundimit të Hoxhës”, thotë Vjeran Pavlaković, profesor i Studimeve Kulturore në Universitetin Kroat të Rijekës. Pavlakoviq fokusohet në kujtesën kolektive në Ballkan. “Në vend që të investojnë në arsim dhe zhvillim ekonomik, regjimi i ndau burimet për t’u izoluar. Megjithatë, Shqipëria postkomuniste është dëshmuar e gatshme të përqafojë ndërhyrje të guximshme për t’u marrë me këtë trashëgimi arkitekturore, për të ruajtur trashëgiminë dhe për të përdorur në mënyrë novatore një burim tjetër të papunë “.

Shembuj të këtij repurposing inovative mund të gjenden në të gjithë vendin. Ka një sallë bunker-cum-tatuazh në Shkodër, një mish viçi i grirë në Kavajë dhe një hotel me 20 dhoma në bregun e Golemit. Në Tiranë, kryeqyteti i Shqipërisë, dy muze kanë vepruar si bartës të standardeve për konceptin e konvertimit. Bunk’Art, bunkeri atomik i Hoxhës, ka pranuar më shumë se 70,000 vizitorë gjatë dy muajve të parë, ishte e hapur në vitin 2014. Hapësira ekspozuese, e cila përfshin dhomën e Hoxhës, shkëlqen “mbi jetën e përditshme të shqiptarëve gjatë viteve të regjimit”. një makinë 20 minuta larg, në qendër të qytetit, Bunk’Art 2 u hap në vitin 2016. Janë 24 dhoma që shërbejnë si strehë atomike e Ministrisë së Brendshme.

“Bunk’Art 1 dhe Bunk’Art janë vende të kujtesës ku të dy shqiptarët dhe turistët mund të fshijnë sekretet e një regjimi dhe të ringjallë të kaluarën dhe vuajtjen e një populli”, thotë Carlo Bollino, kurator i përgjithshëm i Bunk’Art. “[Të] transformohet si një atraksion turistik … është gjithashtu një mënyrë për të kompensuar vendin për koston monetare, politike dhe në aspektin e jetës njerëzore të paguar për ndërtimin e bunkerëve”.

Bazuar në Zagreb, Alex Crevar shkruan për National Geographic Travel, ndër botimet e tjera. Ndiqni atë në Twitter. Fotograf australian Robert Hackman udhëtoi rreth Shqipërisë gjatë disa viteve të fundit, duke dokumentuar tranzicionin e vendit. /Telegrami.org/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here