Kujdes nga seksi oral, mund të jetë shkaktar për shfaqjen e këtyre problemeve shëndetësore

0

Seksi oral është një praktikë shumë e njohur mes çifteve.
Ai është më pak i rrezikshëm se aktivitetet tjera seksuale, të tilla si seksi vaginal dhe anal i pambrojtur. Por kjo nuk mund të konsiderohet si një alternativë e sigurt pasi ekzistojnë shumë rreziqe shëndetësore të seksit oral. Për shembull përmes seksit oral dikush mund të transmetojnë sëmundje seksualisht të transmetueshme (SST-) të tilla si herpes dhe sifilizi.

Seksi oral kryer mbi femra referohet si ‘cunnilingus’ dhe kur kryhet në meshkujt është quajtur si “fellatio”. Shumë studime janë kryer për të gjetur rrezikun e saktë të seksit oral.Rezultatet e hulumtimeve të ndryshme janë parë kryesisht të ndryshojnë nga njëri-tjetri. Disa kanë raporte rreth 8% rrezikun e transmetimit të HIV në seks oral, ndërsa të tjerët kanë raportuar vetëm një nivel minimal prej 1%. Ky devijim është për shkak se përballen me pengesa të caktuara studiuesit në marrjen e informacionit të saktë.

Për shkak të arsyes se seksi oral është vetëm një pjesë e aktiviteteve seksuale, është e vështirë për të gjetur nëse seksi oral është përgjegjës për transmetimin e HIV-it apo jo.Sipas Departamentit të Qeverisë britanike të Shëndetësisë, seksi oral është më i sigurt se marrëdhënia vaginale. Grupi i ekspertëve të Departamentit të shëndetit ka raportuar disa faktorë të rrezikut të seksit oral:

-Në disa prej rasteve HIV është raportuar që do të transmetohet gjatë seksit oral. Megjithatë, sa i përket infeksioneve seksi oral është vërtetë një shqetësim, ndoshta më e sigurtë është ai përmes zorrës së trshë dhe anal.
-Nëse partneri juaj seksual ka higjienën e keqe, atëherë rreziku i seksit oral rritet në masë të madhe.

-Ulcerat e gojës dhe probleme të tjera me gojë rrisin gjithashtu rrezikun e infektimit. Deri tani nuk ka asnjë hulumtim që mbështet faktin se përdorimi i pastruesit të gojës mund të zvogëlojë rrezikun e infeksionit.

-Nëse një grua është me menstruacione, atëherë rrezikun e rritjes së infeksionit.-Në qoftë se një njeri i shmang derdhje gjatë fellatios, atëherë rreziku është minimal.Këtu infektimi përmes para derdhjes së lëngut mund të gjejë rrugën e saj përmes gojës. Përveç kësaj, nëse gjaku i infektuar nga mishrat ka gjakderdhje merr në kontakt me prerje të caktuara ose plagë në penis mund të transmetojë infeksionin. Megjithatë, komplikimet fellatio të seksit me gojë janë shumë herë më të vogëla se seksi vaginal ose anal.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here