Përse disa gra rrezikojnë të lindin para kohe, ja faktorët e riskut

0

Fillimi i kontraksioneve dhe shkurtimi i cerviksit para javës së 37 të shtatzënisë mund të rezultojë në linjde të parakohshme.
Nëse gruaja ka rreth 6 deri në 8 kontraksione çdo 20 minuta, duhet të shoqërohet patjetër në spital pasi lindja e parakohshme është një nga shkaktarët kryesor të vdekshmërisë foshnjore. Dr.Ilda Ndreko shpjegon arsyet se përse disa gra janë më të prirura të lindin para kohe.

Faktoret e riskut
• Mbipesha ose nenpesha perpara shtatezanise
• Duhanpirja
• Mungesa e nje kujdesi prenatal
• Perdorimi i droges dhe alkoolit ne shtatezani
• Patologji te ndryshme amtare (hipertensioni arterial, preeklampsi, diabet mellitus, crregullimet e koagulimit te gjakut, infeksionet amtare)
• Defektet fetale
• FIVET (fekondimi in vitro)
• Shtatezani multiple
• Shtatezani te aferta me njera-tjetren
• Histori familjare per lindje para kohe
• Histori e meparshme personale per lindje para kohe

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here