Studim: Apple kompania më e vlefshme në botë

0

Sipas një studimi, kompanitë më të mira të Evropës luajnë vetëm një rol të vogël në bursat ndërkombëtare. Gjithashtu në vitin 2017, kompania amerikane Apple ishte kompania më e vlefshme në botë, e ndjekur nga Google dhe Microsoft, sipas një studimi të botuar të premten nga kompania e auditimit dhe konsulencës EY, transmeton telegrami.org.

Korporatat gjermane PSA, Siemens, Bayer, Allianz, BASF dhe VW  renditen mjaft lartë. Në përgjithësi, ato ishin me vlerë rreth 662 miliardë dollarë, por vetëm për sa i përket kompanisë Microsoft të softuerit amerikan e cila është sa të gjitha këto kompani sëbashku, 661 miliardë. Kompania softuerike SAP renditet e 62-ta si kompania më e shtrenjtë gjermane.

Europa vetëm në vendin e 17-të
Si kompani evropiane me vlerën më të lartë të tregut, kompania hollandeze e energjisë Royal Dutch Shell erdhi në vendin e 17. “Megjithëse ekonomia evropiane është duke u rikuperuar në mënyrë të konsiderueshme, kompanitë më të mëdha të Evropës luajnë vetëm një rol të vogël në tregjet globale të bursave”, analizoi drejtori i Gjermanisë Hubert Barth, korporatat amerikane vazhduan të dominojnë dhe kompanitë aziatike kapën fort. Kështu, kompanitë kineze të Internetit Tencent Holdings dhe Alibaba më shumë se dyfishuan vlerën e tyre të tregut brenda një viti dhe e bënë atë të ngjitet shumë lartë.

Rritja e vlerës së lartë në bursat do të arrihet, veçanërisht në fushën e teknologjive të ardhshme digjitale, sipas Barth. “Në këtë fushë, kompanitë amerikane dhe kineze janë liderët. Në Evropë, nga ana tjetër, sektorët tradicionalë industrialë ende dominojnë”. /Telegrami.org/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here