Trump synon të hapë Arktikun, Paqësorin dhe Atlantikun në shpime në det të hapur

0

Sekretari i Brendshëm Ryan Zinke tha se propozimi për shpimet në det të hapur midis 2019 dhe 2024 do të ofronte rreth 90 përqind të naftës së jashtëm kontinental të SHBA, shitja më e madhe e qirasë ndonjëherë. E vetmja zonë që nuk do të përfshihet është Pellgu Aleutian i Veriut në Alask, transmeton telegrami.org.

Plani do të hapte derën për shpime në zonat që tejkalojnë epiqendrën e SHBA të shpimit në det në Gjirin e Meksikës qendrore dhe perëndimore, duke u dhënë kompanive të naftës dhe gazit mundësinë për të eksploruar zonat e lëna jashtë qirasë për dekada të tëra.

Por masa po ashtu krijon një betejë me grupet e mjedisit dhe guvernatorët bregdetarë që kundërshtojnë shpimet e brigjeve të shteteve nga Kalifornia në Karolinën e Veriut. Përveç kësaj, ajo vjen në një kohë kur çmimet e naftës janë në rritje, por mbërthyer në një distancë që bën projekte multi-miliardë dollarësh në zonat e reja në det të hapur, jo tërheqëse për shumë drillerë.

Ajo gjithashtu do të përmbysë ndalime të pacaktuar për shpimin në pjesën më të madhe të Oqeanit Arktik dhe pjesët e Atlantikut të shpallur gjatë ditëve të fundit të administratës së Obamës, potencialisht duke shkaktuar një betejë gjyqësore mbi autoritetin ekzekutiv.

Orari i shtrirë i qirasë i administratës ishte parashikuar gjerësisht.

Në muajin prill, Trump nënshkroi Urdhërin Ekzekutiv të Energjisë së Parë në Amerikë për të rishikuar orarin e tanishëm pesë vjeçar për dhënien me qira të blloqeve të shelfit të jashtëm kontinental të SHBA-së, ujërat jashtë bregut të SHBA që drejtohet nga qeveria federale. Në atë kohë, ai në mënyrë eksplicite tha se ndryshoi ndalimin e administratës së Obamës për qira të Arktik.

Rishikimet nuk janë të rralla kur një president i ri merr detyrën; Obama filloi një proces të ri pesëvjeçar të planifikimit në mandatin e tij të parë.

Procesi i rishikimit, i cili përfshin kryerjen e studimeve të ndikimit në mjedis dhe marrjen e komenteve publike, ka kaluar rreth dy vjet në të kaluarën, tha Connie Gillette, shef i punëve publike për Byronë e Menaxhimit të Energjisë së Oqeanit, njësia e Departamentit të Brendshëm që mbikëqyr me qira orar. Gillette konfirmoi CNBC se BOEM do të përpiqet të finalizojë planin deri në vitin 2019, por nuk do ta anashkalojë procesin.

Zinke tha të enjten se Brendshme do të përpiqet të përfundojë procesin në “muaj”.

Në planin e saj të fundit për periudhën 2017-2022, administrata e Obamës ofroi një përzgjedhje konservatore të qirasë në Gjirin e Meksikës perëndimore dhe qendrore dhe Inlet të Alaskës, duke lënë jashtë tabelës zonat e kontestuara si Atlantiku, Paqësori dhe Gjiri i Meksikës Lindore.

Drilling në shelfin e kontinentale të Atlantikut dhe Paqësorit përballet me kundërshtim të ashpër nga shumë guvernatorë, duke përfshirë aleatët e Trump si Guvernatori Florida Florida Rick Scott.

“Unë tashmë kam kërkuar që menjëherë të takohem me Sekretarin Zinke për të diskutuar shqetësimet që kam me këtë plan dhe nevojën vendimtare për të hequr Florida nga konsiderata,” tha Scott në një deklaratë.

Gjithashtu mbetet e paqartë nëse industria e naftës dhe gazit ka oreksin për qira në territorin e paeksploruar.

Shitjet e fundit të qirave federale kanë gjeneruar një përgjigje të vakët, tha Imran Khan, i cili udhëheq ekipin komercial të vlerësimit të Wood Mackenzie për projektet e naftës dhe gazit në Gjirin e Meksikës. Ka edhe infrastrukturë të kufizuar në Gjirin e Meksikës perëndimore dhe pyetje për rezervat përreth në ujërat lindore në brigjet e Floridës.

Pas një periudhe çmimi të ulët të naftës, shumë drillerë në det të hapur po përqëndrohen në lidhjen e puseve të reja në Gjirin e Meksikës në infrastrukturën ekzistuese, në vend që të investojnë miliarda në platformat e reja në det të hapur, tha ai. Më tej, shpimi në det të hapur përballet me konkurrencën nga shpimet e shistës në SHBA, që mund të fillojë dhe të mbyllet shpejt pasi çmimet e naftës rrjedhin.

“Çështja është se gjithmonë ka një shqetësim që tregu do të përmbushet përsëri me naftë dhe çmimet do të kthehen poshtë”, tha Khan për CNBC.

“Unë nuk mendoj se industria ka besim se çmimet e naftës janë duke mbetur në këtë nivel për paratë në anën e detit për të filluar të rrjedhin”. /Telegrami.org/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here